Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2021 18:25 - Как все още управляващите се подиграха за пореден път с българите
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1813 Коментари: 4 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ГЕРБ и Борисов наредиха нов кабинет "за парлама"

image

Поредният номер на Борисов е не само смешен, но и откровено обиден за духа на парламентаризма и законите в България. И преди всичко за суверена - българските граждани.

В края на третия си мандат Борисов и ГЕРБ за пореден път се подиграха с парламентаризма. Подигравката сега е двойна: Борисов намери време да "порита" мач и да се контузи, но не и да отговори на въпросите на депутатите. Унизителен беше и предложеният от ГЕРБ проектокабинет.

По време на своето управление Борисов рядко се появяваше в Народното събрание, особено ако трябваше да се отчита пред него. След като новият 45-ти парламент на практика го задължи да се яви в пленарната зала, той първоначално с мъка „прие”, а във вторник, в крайна сметка, финтира депутатите - макар и на куц крак - отказвайки „поканата” им.

Новината, че Борисов се е контузил, докато спортува, предизвика многобройни подигравки в социалните мрежи, поради подозрението, че лидерът на ГЕРБ си търси извинителна бележка, за да не отиде на очертаващото се като напрегнато и неприятно за него заседание. А според една стара изтъркана шега, бягството е 13-тата хватка в каратето. Борисов е роден на 13-то число, играе с фланелка No.13, а и уж е майстор на бойното изкуство. Така че поне тук изненада няма.

"Народен съд"?

Забележете обаче, че Борисов дори не си направи труда да се оправдае със скъсания менискус, за да не отиде на работа. Той явно „просто” няма желание. Според депутати от ГЕРБ, които защитиха лидера си, Борисов не искал да отиде в парламента, защото политическите му противници щели да го обиждат и да му се подиграват. Самият той описа мелодраматично предстоящото заседание като „народен съд”.

Лидерът на ГЕРБ обаче все още е министър-председател, макар и в оставка. България, според чл. 1 от Конституцията, е република с парламентарно управление. Дори като обикновен гражданин, а още повече като глава на изпълнителната власт, Борисов е длъжен да отиде в парламента, за да изслуша, а ако трябва и да изтърпи, критиките на депутатите.

По този повод явно трябва да припомним на г-н Борисов, че институциите не са длъжни да се съобразяват с прищявките и настроенията му. Нито са длъжни, когато той най-сетне благоволи да им се представи, да разпънат червеното килимче и да го хвалят. Напротив. Контролът на парламента над правителството е иманентна част от демократичния политически процес.

Подигравката с Националния план за възстановяване

А тази сряда Борисов трябваше да говори по важна и конкретна тема - за Националния план за възстановяване и устойчивост. ГЕРБ бавиха дълго време окончателния му вариант, а когато се появи, се оказа, че е нескопосан, че в него има трагикомични гафове, а вероятно и заложени мини за "наследниците" на ГЕРБ. Изобщо, Борисов бяга от заседанието в НС като слаб ученик, който знае, че ще го изкарат на дъската пред класа.

От една страна Борисов отказва арогантно да се яви в парламента, а от друга - ГЕРБ предложи състав на правителство, в което влиза Делян Добрев като министър на енергетиката. Точно преди две години, през април 2019-та, Добрев напусна 44-тото НС заради съмнения в корупция; преди това оставката му бе гласувана от парламента в нарушение на конституцията, но по заръка от ГЕРБ.

Номинацията на Добрев и поведението на Борисов и "неговите" депутати показват, че ГЕРБ нищо ново не са научили, а и че откровено се подиграват с парламентаризма, с духа на конституцията и законите в България.

Показателно е, че Борисов е предложил на Красимир Каракачанов да бъде отново министър на отбраната - при положение, че избирателите на 4 април ясно показаха какво мислят за работата на ВМРО във властта; затова и тази партия не прескочи електоралния праг. Добре поне, че г-н Каракачанов си е дал сметка за този факт и е отклонил „офертата”. Много от „тружениците” на отиващия се кабинет обаче са и в проекта за новия. И то при положение че през март 2021 недоверието към правителството на Борисов възлизаше на цели 64% (по данни на Маркет линкс).

Смешно и обидно

Дори няма да коментирам каква е компетентността на Любен Дилов-син в сферата на туризма или на Калин Вельов като евентуален мениджър на забатачената сфера на културата у нас. Тези номинации” са явна закачка на ГЕРБ с ИТН и Слави Трифонов, така както кандидат-премиерът Митов е дяволито намигане към „традиционната десница”.

Накратко, ГЕРБ наредиха кабинет "за парлама". Почти сигурно е, че той няма да види бял свят и получи необходимата подкрепа в парламента. Финалните акорди на третия мандат на ГЕРБ приличат на останалите елементи от композицията. Поредният нелеп скеч на Борисов е не само смешен, а и обиден за институциите. И преди всичко за суверена - българските граждани.

Петър Чолаков, ДВ 



Гласувай:
13



1. rusmus - Когато ГО видях да се провира с къси сини измачкани гащи, брадясал кат мечкар
21.04.2021 18:40
Когато ГО видях да се провира с къси сини мръсни гащи, брадясал кат мечкар, Си помислих за Манго и мечките. Само че тук мечки нямаше, а Чинно чакащи спретнати, изгладени, излъскани, напарфюмирани..неандерталци. Гледащи Инопланетянина, Господарят на Планетата Маугли
цитирай
2. sekirata - KАКЪВ СЪД? ВАСИЛ ЛЕВСКИ ОБЕСИХА И ГЕРОИ КАТО НЕГО, А ТЕЗИ ЗА СЪД ЛИ СА-ДОГАН,ПЕЕВСКИ,БОРИСОВ,ГЕШЕВ...
21.04.2021 21:15
И НИКАКЪВ ПАРЛАМЕНТ! ЗМИЯРНИК Е!

НИКАКВИ ПАРТИИ!

НАПРАВО ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА.

НАШИТЕ НЕ СА ЗА ПАРЛАМЕНТАРИЗЪМ.
цитирай
3. kvg55 - iw69,
21.04.2021 23:23
По къси гащи.
цитирай
4. sekirata - https://www.youtube.com/watch?v=XTLEgWT6u5Y
22.04.2021 20:12
ЕТО ТОЗИ МИ СТИХ ИЗТРИХА

просто ме дразнят
провокират

посягат .....
жертва съм на герберски ....тук
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4822627
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16457
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031