Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2020 20:45 - Ватиканските музеи
Автор: tera Категория: Изкуство   
Прочетен: 2206 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 30.11.2020 21:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 




Преди малко гледах филм за Ватиканските музеи по БНТ 2. Един изключително интересен филм, който нямам намерение да преразказвам. Идеята ми е, че ако имате архив да си го пуснете на повторение.   Била съм във Ватиканските музеи, но във филма казаха доста интересни неща, които не съм знаела за тях.   Но в общи линии идеята ми за този пост е, че всичките тези папи и владетели, както Медичите примерно нямаше да останат в историята, ако не бяха достатъчно далновидни да привикат най-добрите художници, скулптори, архитекти да сътворят грандиозните неща, на които се възхищаваме и до ден днешен.   Във Ватиканските музеи казаха, че има по 6 милиона посетители всяка година, за да се любуват на колекциите.   Тези всичките хора на властта от онова време - става дума за 15-16 век, са били изключително умни и далновидни. Сикстинската капела е кръстена на папа Сикст IV. Дори и сега не съм сигурна, че някой го знае това. Но все пак е останал в историята, защото е поканил Микеланджело да я изрисува, даже не само го е поканил, ами го е и убедил, защото Микеланджело отначало не е бил съгласен, казал е - аз съм архитект и скулптор, а не художник. Но как да откажеш на папата и то срещу 3000 златни гулдена от онова време И ето - благодарение на настойчивостта и далновидността на папа Сикст IV имаме този шедьовър на тавана на Сикстинската капела. После на неговия племенник, уреден по шуробаджанашка линия също за папа Юлий II трябва да благодарим и за другия шедьовър - Страшният съд , пак в Сикстинската капела ,но изписан 25 години по-късно, когато Микеланджело е вече на 70 години.  
Накратко - мнението ми е, че изкуството движи света! Никой нямаше да ги помни тези папи и меценати, ако не бяха спонсорирали тези прекрасни художници и творци!. Всичките прекрасни сгради като архитектура, всичките музеи  и галерии, картини, скулптури и т.н. иначе нямаше да ги има. От друга страна - изкуството и творците имат нужда от спонсори, защото те нямат време и възможност да се борят за тяхното изкуство, иначе няма да имат време да го създават. И както има сега една модерна дума - синергия, ами изобщо не е нова или модерна, явно хората са го осъзнали векове преди нас. Един дава парите, друг дава талант и затова има толкова много прекрасни неща наоколо, само да имате очи и желание да ги видите. 














Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tera - След като проверих фактите след филма,
30.11.2020 21:29
се оказа, че не е Сикст IV, който е кандърдисвал Микеланджело да рисува тавана, а е племенникът му Юлий II, а после при Павел III e изписан и Страшният съд. Всъщност във филма бяха включени най-различни светила по тези въпроси, та не знам кои данни са най-достоверни. Пиша ги, ако някой реши да ги изследва с цел да ме гепи в крачка - ами разнопосочни са данните, сори. :)
цитирай
2. natali60 - Така е, Тера,
01.12.2020 17:53
Изкуството е огромна сила и който осъзнае това, остава безсмъртен - творците и техните меценати. Богати хора винаги е имало, но за да има ценители на изкуството, някой трябва да ги възпита, да ги създаде. Това обикновено се забравя. Когато в училище се изучава изкуство (крайно недостатъчно), то не е с идеята, че така ще се формират велики творци, а по-скоро, че ще имаме духовно издигнати хора, които искрено ще се наслаждават на изкуството и ще го ценят... Темата е дълга и важна. Поздравления!
цитирай
3. tera - Здравей, Натали,
02.12.2020 10:31
отдавна не сме се виждали. :) Сега в България ли си или някъде по Азия?

За Ватиканските музеи вчера имаше втора серия по БНТ2, този път за Рафаело, много интересна поредица като цяло, сигурно ще има и други серии.
Поздрави :)

цитирай
4. natali60 - Здравей, Теди!
02.12.2020 13:26
У нас съм, във Варна, и си мечтая за нови пътешествия...
Следя сериите за Ватиканските музеи, много са добри.
Здравичка да си, пак ще пътуваме :)
цитирай
5. tera - Здравей, Натали,
04.12.2020 15:13
днес е последната 5 серия.
Много неща може да се научат, защото ние като бяхме го овършахме за 4 часа, естествено че не сме видели всичко, което си заслужава.
Затова тези серии са като допълнение за хората, които вече са били там и като стимул за онези, които не са били. Жалко, че в тази ситуация не е ясно кога може пак да се отиде... но нека бъдем оптимисти!
Поздрави! :)

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tera
Категория: Други
Прочетен: 4648669
Постинги: 994
Коментари: 7469
Гласове: 18536
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031