Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2013 15:34 - Отвъд любовта
Автор: vayaleta Категория: Изкуство   
Прочетен: 1225 Коментари: 4 Гласове:
14

Последна промяна: 16.08.2013 17:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Както въздухът нахлува в пейзажите със своите непостоянни  отблясъци и сенки,  така свободно се движат в него и нашите желания.  Те са наоколо  -  живи същества,  които или са се спуснали  по галактическите стълби надолу, от други,  непознати светове, или са  отлетели, сменяйки доброволно райското си жителство със земно.

И за да са винаги предпочитани, те често променят същността си  -  стройната, изящна и гъвкава фигура, може да стане изведнъж  смешно симпатична със своята недовършеност.  И тъкмо да я  харесаш дори и такива,  внезапно  твоите очи я виждат като самото съвършенство.

Желанията ни нямат нужда от твърда почва, защото се движат над нея.  Често ни дават знак, хвърляйки отгоре пера, за да можем да ги уловим с пръстите си. Затова някой в следобеда, гордо разхожда шапка, украсена с перо,  а друг пък - пише с него по светло,  макар да знае, че мракът ще го изтрие. Има и хора, които просто заспиват блажено върху гальовния му нежен пух. 
Страшно е, когато желанията ни се изгубват в пространството. Обикновено това става, когато се чувстват безгрижни и щастливи. Бурята обаче, като зла вещица, ги е дебнела упорито, методично и дълго зад ъгъла, за да може неочаквано да ги приклещи между два черни като смъртта облака.  
Имат две възможности за да успеят да се спасят: могат да останат там,  в самото око на бурята, или  да се върнат назад -  към хладните сумрачни улеи на всемирния гигантски лабиринт, където ги очаква звездният  Минотавър. И като истинския митологичен герой, той чака безпаметно векове наред своите нови жертви. Отворил лакомо хищната си паст, търпеливо слухти, скрит в тъмното дъно в края на коридорите.  Пътят обратно е възможен, само ако те успеят да се хванат за искрящата копринена нишка на паяжината, която е маркирала пътя.   
А бурята вече е във вихъра си. Убийственото й колело ги завъртва с железните си безмилостни перки. Самата небесна пералня се захранва непрекъснато от полуделите  от ярост, завист и предателство ветрове.  Сред гръмогласното им фучене, сред свистенето на облаците и сблъсъците им един в друг, сред тътена на гръмотевиците и зловещото скрибуцане на дърветата  и клоните, като спускане на тежки товари в дълбините на кладенец, тези иначе нежни създания, се превръщат в корави бойци, готови да погълнат тонове прахоляк, смог и дим, но да се върнат. С кръв по телата,  с разбити сърца и заслепени от светкавиците и любовта очи, те са отново тук и отново  будуват с нас, когато тъгуваме, за да можем да поплачем тихо на рамото им, без да ни види някой. 
Отвъд любовта е нищото. Няма я светлината, която облъчва с цветове въздуха.  Няма  го звънкото потракване на зърната на сълзите и дъжда. Няма го и двугласният летен хор на щурците под будуващата луна. Няма я дори тишината. Защото там не е пустиня, тъй като няма пясъци. Не е и пущинак, защото няма и пръст. Даже самотата я няма. Там е самото прокълнато нищо: 
повече от смъртта
и последното - 
след нея. 




Гласувай:
14


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. fenfen - "Отвъд любовта -
16.08.2013 16:05
повече от смъртта
и последното -
след нея."
Убийствен текст, който ми разби сърцето!
цитирай
2. stefanmilev - Като камшици
16.08.2013 16:49
плющят думите ти в душата ми и ме боли!
цитирай
3. troli - Майстор си,
17.08.2013 12:01
така си написала есето, че и аз страдам заедно с теб! Толкова много динамика, експресивност, чувства, изразителност, носят образите. Поздравления!
цитирай
4. kamak - Ние, твоите читатели,
17.08.2013 20:55
се събираме в твоя блог, за да се насладим на твоите есета и стихове, да се радваме, да страдаме заедно и очакваме нови твои творчески проникновения!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vayaleta
Категория: Изкуство
Прочетен: 1723138
Постинги: 2325
Коментари: 1256
Гласове: 6254
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол