Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2021 12:58 - Романът "Капка кръв за вампира"/"Предсказателят"
Автор: hranislav Категория: Поезия   
Прочетен: 3856 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.05.2021 18:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image
  

 
image

  Романът "Капка кръв за вампира" от 2013 г. (издаден отново през 2019 г. със заглавие "Предсказателят") е дело на писателката, поетеса и книгоиздател Галина Златарева. Книгата може да бъде определена като "историко-съвременен роман", "роман за юноши", "фантастика".
 Касае се за пътуване в Средновековието, за събития от родните минало и съвременност. Събитията се развиват в българските земи, но и на други места в Европа. Един от героите на романа е все още живия към момента на написването му проф. Божидар Димитров. Смятам, че книгата е много добра, особено като за хора в тийнеджърска възраст. Може да се понаучи история от нея, има и забавни моменти.


  "Писателката Галина Златарева е позната на читателите най-вече с историческия си роман „Медальонът”, посветен на Бенковски и Априлското въстание, но включващ и паралелен съвременен криминално-политически сюжет. В новата си книга „Капка кръв за вампира” авторката се връща няколко столетия по-назад – към времето, когато османските турци нахлуват на Балканите и започват да ги завладяват. И в този исторически роман, създаден върху напълно достоверни събития и личности, също има две сюжетни линии. И двата сюжета – и историческият, и съвременният, са органично свързани с фентъзи приключението на един от героите. Той е студент по промишлен дизайн, който поради случаен технологичен инцидент се пренася в средата на XIV и началото на XV век. Тове е времето, когато да се говори за вампири не е никак странно и хората напълно вярват в тях. Доказва го и намереният скелет в Созопол, който като археологическа находка дава повода за написването на романа. Бъдещият дизайнер, напълно изненадан, се озозава в епоха, за която има само най-обща представа от часовете си по история. Попаднал в нея, съвсем неподготвен, той трябва не само да оцелее, но и да реши дали да се намесва с познанията си в случващото около него. Младият българин става неволен свидетел на османското нахлуване и докато наблюдава как завладяват земята и ограбват народа му, събитията едно сред друго нахлуват в личния му свят и това става все по-бързо, отколкото може да реагира.

  Романът може да бъде възприет като забавно лятно четиво, като интересно историческо фентъзи, но може да ни накара да се замислим над неща от битието, които нямат нищо общо с всекидневния ни бит. Като четиво тази книга е и полезна – опреснява ни и ни обогатява познанията за българската и европейската история от този период. И докато студентът по промишлен дизайн търси начин да се върне отново във времето, в което е роден, и да се спаси живота си, читателят разбира, че се е върнал към националното ни минало, в което се оглеждат и част от проблемите на нашето настояще.

  Eто и оценката на историка проф.Пламен Павлов, който е и научен консултант на изданието: „Това е необикновен роман. Може тази оценка да ви стори доста банална, но е напълно вярна. Провокацията в тази „Капката кръв за вампира“ е доброномерена, свързана с археологическата находка, открита преди време в Созопол. Като историк твърдя, че книгата е написана изключително прецизно. Гарантирам, че всички исторически събития са добре и вярно пресъздадени, което е присъщо за Златарева, за нейната работоспособност, но и като осъзната отговорност пред читателите. Такива творби са много необходими, защото познаваме своята история чрез литературата. Без Вазов, например, щяхме да знаем, че е имало битка на Шипка, но нямаше да имаме това емоционално отношение към нея. Романът дава алтернативен литературен разказ за онова, което е установено от историците. Освен това Златарева обживява редица образи като този на патриарх Евтимий, реабилитира цар Иван Шишман – достоен български владетел, на който и до сега не се гледа с добро око. Романът не е само за България, той много сериозно се вглежда в хоризонтите пред средновековна Европа. Ще прочетете и истината за Македония като българска земя, но тази истина е поднесена съвсем ненатрапчиво и дори мимоходом в потока на събитията. Историческата достоверност на романа не е единственото му качество. В чисто художествен план той не може да бъде откъснат от съвременността. В него има паралелен съвремен сюжет. А в тяхното фантазно преплитане прозира силен, бих казал, дързък по булгаковски дух. Той е много силен заради активното втурване на един съвременен човек в средновековието. Усещането е драматично и за това е виновна самата сложност на епохата, която в недостатъчна степен е проучена от историците и изследванията са пълни с хипопетичност и неустановени факти. И за съжаление я има и горчивата истина, че Европа не помага на изтока в този толкова тежък период. Образите от тази епоха в романа са много пълнокръвни и много убедителни. Не се съмнявам в успеха му сред читателите и съм щастлив, че се появява такава книга. В романа има дълбок оптимизъм в това, че и след най-голямата трагедия можем да се спасим.“

  Източник: "
Исторически достоверно фентъзи, в което се оглежда и настоящето ни." (https://old.fakel.bg/index.php?t=2898 .)
 
  Горецитираната статия съдържа откъси от книгата.
  Още текстове от романа: 
„Капка кръв за вампира“ (https://old.fakel.bg/index.php?t=2801 .)

   Сред консултантите са още археологът Димитър Недев (директор на Историческия музей в Созопол) и Йордан Йорданов (член кореспондент на БАН, професор, д.м.н.).
 
  Като "опора и ориентир" авторката е ползвала "свидетелства за събития, оставени ни от българския монах Исай, унгарския дворцов историк Йоан Кюклей, османския летописец Мехмед Нешри, секретаря Антонио Барбериус и търновския книжовник Григорий Цамблак."

   Ето какво е написала самата г-жа Златарева преди 7 г. във връзка с нейната творба и не само:

"Днес в НДК започна пролетният панаир на книгата.
Новина ли беше обявеното в "Денят започва с култура" по БНТ, че ще го открие гостът в студиото – турският писател Ахмед Юмит, чиято книга представи в студиото издателят му от "Сиела"? Не може това да бъде новина при огромната турска експанзия в областта на културата, от която напоследък ни става вече байгън. При положение, че турското министерство на културата финансира всяко издаване на турски автор в чужбина и неговият историко-съвременен роман със сюжет от преди 700 години, прехвърлен към съвременността, е издаден на български, не е изключително събитие.   Новина би било моят историко-съвременен роман "Капка кръв за вампира" със сюжет от преди 600 години, свързан със съвременността, да бъде издаден в Турция и аз да открия техния панаир на книгата (без нашето Министерство на културата да е финансирало превода). Ето това би било наистина новина, достойна за "Денят започва с култура". А иначе те няма защо да забелязват книгата ми. Нито съм чужденка, а те много обичат да представят чужди автори, нито съм скандална – това е другата любима територия на журналистиката. "... всяко едно правителство прилича на народа си, а аз ще да кажа, че българската журналистика прилича на нас с вазе. Когато публиката няма нужда от здрава храна, то за шарлатаните се открива широко поле." Ще познаете ли от три пъти кой и преди колко време е написал това? Или всъщност ние ще се познаем в тези отдавна написани думи?"
 (Източник: https://www.facebook.com/g.zlatareva/posts/802513443093787 .)
 
 

  Ако някой прояви интерес и желае да поръча през Интернет, предполагам че това все още е мястото от където може четивото да бъде закупено на възможно най-ниската цена от предлаганите в мрежата:  sklad-1@zlatnoto-pate.bg .
  
  Когато поръчах преди време, даже ми направиха 10% отстъпка от сумата на корицата, докато в някои сайтове продават на завишени цени.


 








Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hranislav
Категория: Други
Прочетен: 638520
Постинги: 439
Коментари: 467
Гласове: 1291
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031