Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2017 12:10 - Било ваше-станало наше
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 399 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Буржoазията граби и експлоатира трудещите се с различни форми и способи. Една от формите за повишаване на печлабите се явява намаляването на производствените разходи на предприемача за сметка на разходите на наемния работник. Капиталистът гони максимална печалба. Затова той, гледа на всяка отделна рубла в заплатата на работника, старае се да направи така, че тези заплати да покриват част от производствените цени, особено тази част, която се разходва за малки оръдия на производството, детайли и резервничасти, специални дрехи, защитни средства, на създаване на нормален производствен бит и т.н.

За да принудят работника или дребния служещ да плаща известна част от издръжките капиталиста или буржоазната държава в предприятията и в организациите създава и поддържа ненормални условия на труд, които поставят работника пред избор: или да рискува здраве и работно място и да продължи да работи с повредени инструменти, при машина, стояща без нужни детайли и раздражаващи стопанина си, когато не работи, да работи сляпо, без защитни средства, в студ и на суха студ, или да носи средства на труда от дома си, а aко няма какво да донесе, то да вземе последните пари от семейството и да купи отвертка, ключове, резервничасти за ремонта на машините, каска, чайник, ръкавици, нагреватели и т.н., да го донесе или купи всичко това и производително да износи своето имущество за голямата полза на дядо буржоа.

Така именно и и става у нас. От два кошмара — безработица и своята бедност — трудещите се често избират бедността заради това, че е по-добре да се съхрани работата. Те осъзнават несправедливостта на такова положение и даже признават открито своята глупост, но към борба против наглостта на предприемача не са готови. Няма «глава», няма организационно звено, без което голямото тяло на трудовата маса в безволен парцал.

А «творчеството» на капиталистите по изземване на заплатите на наемните работници не знае брегове. Такъв, показателен пример в този смисъл става днес в ДНР. По разпореждане на Захарченко през ноември – декември тази година в държавните предприятия и в учрежденията се извършва инвентаризация на имуществото. Работа обикновена, но има един съществен детайл. При описа на имуществото е заповядано да се взема на отчет и оприходява, както държавно имущество, всички без изключение материални ценности, видяни по факт. Това означава, че личното имущество на трудещите се което те не са успели до ревизията да изнесат от работните места се изземва в полза на буржоазната държава. Изземва се на това нагло основание, че първо- по инструкция нищо лично на работните места не трябва да има и второ- това имущество, което присъства там фактически, по определение е казионно средство за производство, защото то се използва за целите на производството. Възраженията на трудещите се, че те били принудени да купят или донесат тези средства от дома, в разчета не се взема. На работника се показва някакъв циркулиращ лист и прикривайки се зад формалната буржоазна логика: ако на твоя чайник е написан инвентарен номер, то това вече не е твоя чайник. Така е написано в инструкцията.

Ясно е че на места са се намерили отделни ръководители, които дали няколко часа на подчинените си възможност да си изнесат у тях прибори, чайници, микровълнови печки, посуда.

Но общата картина на грабежа на наемните работници тези случаи не променят. Капиталистите знаят, че работниците и служещите с години несели на работа лични вещи, за да подобрят условията на своя труд. Възникнала голяма съблазън да се приватизират тези вещи, да се обърнат в част от своя постоянен капитал и така да икономисат от производственни разходи. Да, в мщабите на едно предприятие тази икономия е относително малка, но за мащабите на ДНР такава приватизация на личното имущество на трудещите се ще даде «икономия на бюджетни средства на съдържание на държавни предприятия и учреждения», изчисляеми в десетки милиони рубли.

Защо е такава сумата? Защото за развитието на производството винаги се планира закупуване на нови средства на труда с добро качество. А тук трудещите се със своите ръце (своя джоб) създали цял фонд от такива средства и безплатно го предали на буржоазията. Защо тези средства се използват? Те работят ли? Работят. Отнемат ли от буржоазията част от нейните разходи? Отнемат. Ето и получава се, че известна част от държавните средства, съдрани с данъци от работниците и служещите и запланирани на развитие на държавното производство, без отчет отива в джоба на олигархията и няколко висши държавни чиновници. Изгодата е двойна: трудещите се и пари дали в бюджета и собствено имущество подарили.

Както се говори, билое ваше – станало наше.

М. Иванов




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659897
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031