Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
30.12.2018 18:34 - Как „ракетата на Путин” развали празничното настроение във Вашингтон
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 5469 Коментари: 10 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Самият край на годината бе белязан от една новина от Русия, която сериозно се открои на общия фон. Така се открои, че направо извади очите на щатските медии и политици, които в първия момент даже не знаеха как да реагират.

Става въпрос за хиперзвуковата ракетна система „Авангард”, която бе успешно тествана от руските военни и догодина ще бъде приета на въоръжение.

image

Причини за бурни реакции отвъд океана има предостатъчно. Да започнем с това, че в Щатите първоначално се отнасяха доста скептично към плановете на Москва в скоро време да се сдобие с подобен вид свръхмодерно оръжие. Идеята била невъзможна за реализиране, било много скъпо, руснаците нямали такива технологии и т.н. Дори когато в началото на март Путин публично обяви за успехите на хиперзвуковия проект и на света бе демонстрирана компютърна графика, изобразяваща тези военни изделия, Вашингтон не повярва. Веднага се посипаха язвителни коментари и насмешки, че компютърната графика била грозна, че Путин блъфира и отправя празни заплахи и т.н.

След известно време хиперзвуковите ракети бяха демонстрирани и наяве, след това бяха проведени първите успешни тестове и сега, в края на декември, „Авангард” показа, че наистина съществува и на всичкото отгоре работи надеждно. Това се оказа доста горчива хапка, която американците трудно преглътнаха.      

Ден след изпитанието на „Авангард” и кратката реч на Путин американските медии се опитаха да принизят успеха на руснаците и се създаде впечатлението, че тях ги притеснява не толкова военното преимущество, което получава Русия, а това, че самолюбието им е накърнено. Все пак Щатите постоянно подчертават, че са изключителна нация, водеща технологична и научна сила и т.н. И тук изведнъж руският „Авангард” показа, че американците изостават технологично и няма с какво да отговорят. Щатският хиперзвуков аналог ще се появи не по-рано от 2030-35г., при това не е известно дали и тогава ще е достоен конкурент на руските разработки.

През ноември Пентагона дори обяви конкурс за създаване на система за борба с хиперзвуковите ракети, но това беше направено не толкова от безпокойство за сигурността на страната, колкото от желание поне с нещо да се отговори на руснаците. Пък и как щатските военни корпорации ще създават система за противодействие на „Авангард”, при положение, че нямат нужните напреднали технологии (и инженери)? Американският аналог на „Авангард” е още в зародиш и техническите му характеристики са много по-слаби.

Руската хиперзвукова ракета не само е способна да преодолее всякакви разстояния със скорост до 20 Маха (!), но и също така да маневрира, което я прави неуловима за съществуващите отбранителни системи. Как американците ще създават противоракета, която не само трябва да достига такава гигантска скорост, но и да поразява произволно маневриращ обект не е ясно.       

Щатите обичат да се хвалят с разни свръхсъвременни оръжейни технологии, които демонстрират превъзходството им над останалите, но в повечето случаи зад лъскавата реклама не се крие реално съдържание. Един от най-свежите примери е релсотронът, който трябваше да се превърне в разрушително чудо-оръжие, но в крайна сметка проектът бе закрит въпреки огромните средства вложени в него. Впрочем това не е единствения американски проект за оръжие на бъдещето, който първо е раздухван от медиите и щедро финансиран от държавата, а после закриван заради липса на положителен резултат. Милиардите долари са хвърлени на вятъра, виновни няма и всички са доволни.  

В това няма нищо чудно, тъй като целта на всички тези скъпи и амбициозни военни проекти е не да се достигне резултат, а да се усвои бюджета. В Щатите военните разработки се превърнаха в узаконен начин за източване на държавния бюджет, затова и ръста на разходите за отбрана не води до пропорционален ръст на отбранителните възможности. Корупцията съществува не само у нас, но и в САЩ, при това на много по-високо ниво. За щатските корпорации не е толкова важно проектът им да е успешен (проблемният изтребител F-35 го демонстрира), колкото лобистите им да издействат от правителството финансиране на поредното чудо-оръжие, което накрая може дори и да не може да стреля.

Затова и руснаците с десетки пъти по-малък военен бюджет успяват да са десет пъти по-ефективни и да създават нови технологии, които забележимо изпреварват американските. Пък и няма как Москва да не се старае да повиши отбранителния си потенциал при положение, че по границите ѝ се появиха толкова натовски бази, а Вашингтон сипе заплахи и открито сочи Русия като главен свой противник (наред с Китай). Към това можем да прибавим и решението на САЩ да излязат от договора за ограничаване на ракетите със среден и малък обсег на действие от 1987г. Щатите опитват да оправдаят решението си с това, че Русия уж нарушавала договора, но САЩ също го нарушават – противоракетните им системи Иджис могат да носят и ракети, които са забранени от въпросния договор. Пък и решението на американците да скъсат договора бе взето отдавна. В бюджета вече са отделени пари, новите ракети се разработват пък и нали се води борба с Китай.

Западните медии естествено сега се опитват да принизят успеха на руските инженери и оръжейници, търсейки всякакви кусури в „Авангард”. Ту скоростта му не била 20 Маха (колкото и да е бавен, той пак си остава в пъти по-бърз от щатските аналози), ту технологиите му били по-лоши от американските (едновременно признавайки, че американците няма с какво да отговорят на руското предизвикателство), ту руските самолети били стари (въпреки че са на еднаква възраст със щатските). Уошингтън Икзаминър дори пишат, че „САЩ най-вероятно ще спечелят ядрената война срещу Русия, дори последствията за американското население да са ужасни”. На какво се дължи оптимизма на тези диванни експерти не е ясно, пък и е доста интересно, че тях ги устройва и пирова победа. Нищо, че в случай на реален конфликт техния офис също ще се превърне в радиоактивен прах. Но нали най-важното е Америка отново да докаже колко е велика и изключителна.

Общо взето кучето си лае, а керванът си върви. Американците ще продължават да твърдят колко са велики, хвалейки се със скъпите си, но безполезни военни играчки. Ще разказват колко са напреднали технически спрямо руснаците и ще подхвърлят язвителни коментари. Русия пък ще продължи да изненадва САЩ, показвайки, че изостава не тя, а именно „великата и изключителна” Америка. Американските корпорации това изоставане не ги притеснява всъщност – нали най-важното е да се усвоят държавните милиарди, пък нека руснаците изобретяват каквото си искат.               




Гласувай:
12



1. raders - Хм. Защо така ми се чини, че в тази ...
30.12.2018 19:16
Хм. Защо така ми се чини, че в тази държава, освен танкове и ракети, нищо друго свястно не се произвежда /за разлика от китайците/? И после - бедни били. Ами бедни ще са...
цитирай
2. planinitenabulgaria - Трябва да преминем към Путин, който единствен с могъщите си ракети може да ни
30.12.2018 23:28
опази от еврогейците и краварите. В момента съм в Америка и имам оперативна информация за два случая на реакции при научаване на новината. Майк Спенс бил в тоалетната и като видял опита с ракетата и как Путин наблюдава траекторията й, лйното му се прибрало обратно. Тръмп пък като видял записа такава контракция получил, че сядайки на тоалетната чиния я експлоадирал. Останалите подплашени до смърт помислили, че върху тях се стоварва ракета на Путин.
Так точно надо! Руснаците не искат масло, те искат ракети.
цитирай
3. 1997 - Нека руснаците си осигурят независимостта чрез надеждна отбрана
31.12.2018 11:00
... тогава ще имат възможност да обърнат внимание и заделят злато и за модерни технологии изобщо (щом правят такива чудеса, значи го могат) и за общ просперитет.
Нова година- нов късмет!
цитирай
4. pando - Планинарчето е чист олигофрен
31.12.2018 11:25
Тегли му един шут ,новогодишен....
цитирай
5. worldissue - Тегли му един шут, новогодишен. . . . ...
31.12.2018 17:38
pando написа:
Тегли му един шут ,новогодишен....


той и това не заслужава))
цитирай
6. zaw12929 - ЧНГ! ЗДРАВЕ, ЛЮБОВ, УСПЕХИ за хубав ...
01.01.2019 10:38
ЧНГ! ЗДРАВЕ, ЛЮБОВ, УСПЕХИ за хубав свят!
Надпреварата Русия САЩ не е на добро!
цитирай
7. worldissue - ЧНГ и от мен, всичко най-добро! Що се ...
01.01.2019 15:26
ЧНГ и от мен, всичко най-добро! Що се отнася до надпреварата, то няма как. Такава е тя голямата геополитика.
цитирай
8. krumbelosvet - По-сложна е играта, май
02.01.2019 07:33
Ракетата ще ЗАПОЧНЕ да постъпва на въоръжение тая година. Ще ЗАПОЧНЕ. А кога ще достигне ДОСТАТЪЧНО за военно надмощие КОЛИЧЕСТВО.?
В момента САЩ имат стратегическо ПРЕВЪЗХОДСТВО. Ще чакат ли пасивно да се обърне палачинката? Н Е.! Ще форсират възможностите си за притискане на Русия. Имат такива възможности. Могат да пробват, и скоро ще го направят, провокации в Черно Море.
Вчера, на блестящ ноогодишен концерт в Маастрихт, почти гениалният диригент-цигулар-водещ представи НАЦИОНАЛНОСТИТЕ, които участват в състава му. Бяха дузина. При споменаването на Русия, аплодисментите бяха доста по-слаби, отколкото за Украина. Това е ТЕСТ, че ЕВРОПСКОТО ОБЩЕСТВЕНО МНЕНИЕ вече е приело Русия за В Р А Г!!! Това е СИЛЕН КОЗ за САЩ. Те имат безброй бази около Русия, от които магат да нанисат ПРЕВАНТИВЕН УДАР, каквато е и официално приетата им НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ.
ТОВА ПУТИН ГО ЗНАЕ. Но САЩ едва ли са сигурни, дали Русия вече не е готова да удави в ЦУНАМИ целия СЕВЕРЕН АТЛАНТИК, т.е. НАТО без Турция, която В МОМЕНТА е в обтегнати отношения със САЩ заради кюрдите (които САЩ искат да спечелят като албанците).
Така, че ДЕМОНСТРАЦИЯТА с новата руска ракета е СИГНАЛ към САЩ, че Русия вече е готова да ги удави с ДРУГИ средства, примерно 100 мегатона в северния Атлантик!!!
Което може да ВЪРНЕ янките към СПАЗВАНЕ НА ДОГОВОРИТЕ за ограничения на надпреварата във въоръжаването, от които ИЗЛЕЗНАХА, разчитайки на превъзходството си.
Наскоро Путин, ЗА ПЪРВИ ПЪТ в историята на Русия, показа готовност за смърт в една ядрена война - "Вие можете да ни унищожите, и ние ще отидем като мъченици в рая, но ВИЕ ще загинете БЕЗ ДА ИМАТЕ ВРЕМЕ ДА се П О К А Е Т Е". Всички ще признаят, че това НЕ СА случайно изпуснати думи. И САЩ ЗНАЯТ!
ПОКЕРЪТ със СМЪРТЕН ЗАЛОГ е пред финал, май.
А психо-десните разсъждения, че Русия е бедна защото поддържа на ниво само въоръженията си, са КРИВО ОГЛЕДАЛО. Русия НЯМА ИЗБОР. Наскоро и Путин го каза - "за какво ни е тоя свят, ако Русия я няма в него?". Картите са открити. НЯМА ПОВЕЧЕ НАДЛЪГВАНЕ.
Това е играта!!!
цитирай
9. radostinalassa - Макрон поиска европейска армия и...
02.01.2019 20:04
го заляха жълтите жилетки. Европа е окупирана от НАТО и те не искат да я напускат. Искат да пазят демокрацията тук, но не искат да ни защитават безплатно. Даже ще ни вземат милиарди за самолети, а уж са най - богатите. Но не са най - щедрите, а ограбват бедняци като нас.Пустите му янки. Това сигурно идва от прословутата им ГМО - храна. Ако не я купуваме искат да ни съдят за пропуснати ползи. А аз мисля да не ям от нея.
цитирай
10. worldissue - Като цяло съм съгласен с krumbel...
03.01.2019 14:06
Като цяло съм съгласен с krumbelosvet. Що се отнася до военното надмощие, то за Русия е по-важно да предотврати евентуално нападение, отколкото да мери мускули със Щатите. Това е и основната цел на ядреното оръжие - достигане на паритет и сдържане на противника (хиперзвуковото оръжие също играе роля в това). Американците пък при всички случаи ще разработват нови оръжия, те все пак се надпреварват и с Китай, не само Русия. Що се отнася до договора РСМД, то той е вече погребан. Решението на САЩ е трайно и не подлежи на промяна. Що се отнася до общественото мнение в Европа, то в това няма нищо чудно - на хората там всекидневно им разказват колко зла е Русия и те вярват. Все пак малцина са тези, които търсят алтернативна информация и подлагат на съмнение глупостите, които им наливат медиите. А разсъжденията, че в Русия били бедни са направо смешни - излиза, че тия писачи повече се вълнуват не от собствените си доходи, а от това колко взимат/не взимат в Русия. Идиоти.
Мда, такава е тя голямата игра. Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3214239
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031