Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2017 20:18 - ТРАДИЦИИ НА БЛАГОВЕЩЕНИЕ
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 943 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 24.03.2017 20:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Според народните вярвания на Благовец трябва да разполагате с пари в брой, кост от риба… И не излизайте гладни от вкъщи.

Имен ден празнуват днес Благовест, Благовеста, Благой, Блага.

Фолклорната традиция е установила цяла поредица от действия на този магически ден. Но преди всичко е необходимо да сте в добро настроение. Защото, както ви “закука кукувицата” на 25 март, така ще ви върви през цялата година. Дали е истина всичко това, може да проверите сами.

В народните традиции Благовещение се счита за “половин Великден”. Денят се свързва и с идването на пролетта, затова на него задължително трябва да се яде “нещо зелено”- коприва, спанак, лапад. Според народните вярвания, за да е добра годината, на Благовец човек трябва да е сит, доволен и с пари в джоба.

Фолклорният Благовец се чества на същата дата, на която Православната църква отбелязва Благовещение. Независимо от сходството в имената, двата празника имат съвсем различен смисъл.

image



Според библейската притча, пред Дева Мария се появил Архангел Гавраил, за да й каже, че ще роди син Божий. В християнската традиция съобщаването на тази блага вест се почита от IV век.

Денят се почита от много майки, защото Света Богородица е тяхна закрилница. До 1944 г. у нас на Благовещение се е чествал и Денят на майката. Днес тази традиция е възстановена. Но много хора продължават да отбелязват 8 март, като Ден на майката.

image

Корените на народния Благовец се губят далече назад във времето – в предхристиянската епоха и езическата обредност, съхранена и обогатявана през годините. Разположен съвсем близо до астрономическото настъпване на пролетта, той обединява различни ритуали, предназначени за посрещането на новото начало.

Благовещение винаги се пада по време на Великите пости и на този ден е разрешено на трапезата да се поднесе риба. Във фолклорния празник рибата също присъства. Поверието гласи, че всеки трябва хапне от празничното блюдо, а след това да почисти зъбите си с рибена кост – това носи здраве и късмет.

На този ден пробиват ушите на малките момичета, дамгосват агнетата и яретата, защото се вярва, че няма да ги боли.

В народните представи на този ден за първи път долита кукувицата, която възвестява благата вест, че зимата си е отишла, а лятото се е приближило. Хубаво е на този ден да чуеш кукувица, а когато тя „те закука“, да си сит, а също – да имаш в джоба паричка и залък хляб.

Кукувицата възвестява също, че излизат самодиви и самовили. На този ден мечката се събужда от зимния си сън, змиите излизат от зимовищата си.

За предпазване от ухапванията на змиите през лятото се извършвало обредно обикаляне на къщата и двора. В някои селища този обичай съществува и до днес. Участниците са обикновено жените и децата. Те тракат с маши, огрибки и всякакви метални предмети и наричат:“Бягайте змии и гущери, да дойде Благовец!“ Или: „Бягайте мишки, смоци, змии, нек’ ни дойде благо жито!“

На някои места предпазват домовете и дворовете със запален парцал. Обикаляйки с него, викат: „Ево! Аз като съм в долй (в дола), ти да си в поле!“ В случая Ева наричат змията.

image

Паленето на огън, който всички прескачат, за да се предпазят от ухапване на змия през лятото, е задължителна част от празника. Снимка: www.etar.org

Почистването на къщата и паленето на огньове също е задължителна част от празника. Рано сутринта на Благовец се изхвърлят навън боклуците и ненужните предмети. Пали се огън, който прескачат всички, като се стараят добре да опушат босите си крака – вярва се, че това също предпазва от змийските ухапвания през лятото.

Много са и иманярските легенди – съществува поверие, че на този ден над заровените съкровища излиза син пламък. В нощта срещу празника иманярите обикаляли по полета и могили, с надеждата да видят чудния знак.

Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да е благ медът после.

В някои краища на страната малки момиченца търкалят питки по поляните – за да е приятна полската работа през лятото. А в песните и наричанията, които съпровождат различните ритуали, най-често се споменават кукувицата, пролетта и пожеланието всичко да е благо през цялата година.                                                                                                        Използван архив на БНР



Save




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3801316
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10171
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031