Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2018 10:52 - Операция "Гомора": Пожарната буря създава "Нагасаки на Германия"
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 3439 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 05.12.2018 10:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 - Операция "Гомора": Пожарната буря създава "Нагасаки на Германия"

https://www.veteranstoday.com/2018/08/02/operation-gomorrah-firestorm-created-germanys-nagasaki/


2 август 2018 г

.
4218от  Иън Грийнхалх  - image

[Забележка на редактора: Няма съмнение в съзнанието ми, че военната акция срещу Германия във Втората световна война е едно от най-тежките военни престъпления, извършени някога. Докато някои отчаяни самопровъзгласили се експерти по разузнаване похвали смъртта на германските цивилни граждани в резултат на бомбардировките като "славно клане" и оплакват, че "не сме убили достатъчно от тях", чувствам само отвращение и отвращение от това, което беше направено германския народ от моите предци.

Британският народ е бил принуден да вярва, че бомбардировките на германските градове спомагат за спечелването на войната, че е оправдано, защото тези ужасни нацисти са убивали невинни евреи, а други смятали за "untermensch"; простата истина е, че не е направила нищо за съкращаване на войната, а по-скоро го удължава, като дава на германските бойци ожесточена решителност да се противопоставят и да получат известна степен на отмъщение за клането на близките си и унищожаването на домовете си. 

Германската бомбардировка на Великобритания е просто капка в океана в сравнение с огромния мащаб на клането и унищожаването на съюзниците, причинени от Германия, по никакъв начин не могат да се сравнят двете кампании за бомбардиране, толкова непропорционални са те, когато се сравняват. Друга голяма лъжа, все още вярвана от мнозина във Великобритания, е, че целта на войната и бомбената кампания е да победят нацистите в действителност, тъй като касапинът и археолона Чърчил признава следвоенната война, истинското намерение е да унищожи Германия и хората ,

Бомбардировките не бяха насочени към немската военна индустрия, а оправданието, че опитите за насочване на тези индустрии се провалиха поради липса на точност, е хартията тънка и тактиката на бомбардировките в района, където цели градове са били изравнени, по никакъв начин не може да бъде оправдана от щетите, които е причинил на немската военна индустрия. Чърчил признава също, че голяма част от германската индустрия дори не е била насочена, поради крещящата и цинична причина, че когато бъде спечелена войната, щяхме да наследим една пустиня от наше собствено производство и в действителност съюзническите владетели искаха да запазят колкото се може повече от Германия за да има нещо, което си заслужава да бъде крадено, след като войната приключи.

Статистиката на Би Би Си е погрешна, а Хамбург е толкова смъртоносна и ужасяваща, каквато беше, не беше най-смъртоносната, нито най-разрушителната нападение на войната. Това съмнение се отнася до Дрезден, където само няколко седмици преди края на войната стотици хиляди Германските цивилни се срещнаха в истински холокост, погълнат от огневата буря, създадена от над хиляда съюзнически самолета. Официалният рекорд все още отрича, че броят на смъртните случаи е повече от 30 хиляди, а колкото и ужасяващ и трагичен да е този брой, истинската цифра е фактор 10 или повече.

Ние никога не трябва да забравяме бомбардировките на Германия в Германия и никога не трябва да ни позволяваме да бъдем измамени да вярваме, че по някакъв начин е оправдано, а трябва да се научим на себе си и бъдещите поколения на истината за въздушното клане, причинено на германския народ. Думите на генерал Патън са най-подходящи - "ние сме унищожили последните достойни хора в Европа". Иън]

__________ Операция на
BBC 
Gomorrah: Firestorm създаде "Nagasaki на Германия"

Тази история съдържа графични изображения.

Стогодишнината на RAF не само съвпада със 75-годишнината от една от най-известните ми мисии - Dambusters -, но и с един от най-спорните.

19-годишната Кейт Хофмейстър се опитва да избяга от пещта, в която се е превърнал нейният квартал в Хамбург.

"Бях се борила да бягам срещу вятъра в средата на улицата ... не можехме да продължим по пътя, защото асфалтът се беше разтопил.

"На пътя имаше хора, някои вече мъртви, други все още бяха живи, но останаха на асфалта. Те сигурно са се втурнали към пътя без да мислят.

"Краката им са забити и те са издърпали ръцете си, за да се опитат да се измъкнат отново. Те бяха на ръце и колене крещяха.

image
  •  
 

Атаката срещу Хамбург, вторият по големина град в Германия, ще бъде известна като операция "Гомора", след като библейският град е унищожен от огън и жупел.

Въздушните нападения не бяха нищо ново. Агонията на Гуерница, Варшава, Ротердам, Лондон, Ковънтри и Кьолн, където нападенията убиха стотици, вече бяха разтревожени от международното съзнание.

Но Гомора през юли 1943 г. ще бъде в нов и ужасен мащаб - несъответстващ на никоя друга авиационна атака на съюзниците в Европа по време на Втората световна война.

imageСтотици самолети полетяха от десетки летища - тук Ланкастър оставя RAF Syerston в Nottinghamshire

Кийт Лоу, автор на Inferno, книга за атаката, каза: "В Обединеното кралство има тенденция да се сравняват случващите се в Хамбург и Дрезден с това, което се случи в Лондон и Ковънтри.

"Но Хамбург е на напълно различно ниво - това е по-сравнимо с  това, което се случи в Нагасаки ."

Гомор е вкоренен в провал. По-ранните усилия на командващия бомбардировачите бяха черно смях, като само малък процент бомби паднаха някъде близо до целите им.

През 1941 г. се изчислява, че са необходими пет тона бомби, за да се убие един германец. Броят на мъртвите врагове е почти същият като загубените от съюзническите самолети.

Това доведе до промяна в тактиката. Специалните промишлени цели бяха предимно изоставени.

Г-н Лоу каза: "Хамбург е резултат от умишлена политика. В известен смисъл би било разбираемо - ако не можете да ударите, да речем, един завод за самолети, можете да опитате да ударите всичко около него.

"Но това продължи по-далеч - той спря да се опитва да удари фабриката за въздухоплавателни средства, специално насочен към работниците и техните семейства."

image

През 1942 г. военният кабинет и военният екип са взели решение да унищожат всички германски градове с население над 100 000 души, насочени към "морала на вражеското гражданско население - по-специално на индустриалните работници".

През следващата година командването на "Бомбардировач" имаше достатъчно самолети, самоуверен лидер в Артур Харис и техническите знания, за да изпълни този план.

Г-н Лоу казва: "Опитът и широкото тестване показват, че комбинацията от високи експлозиви и запалители е най-разрушителната комбинация.

"Големите бомби блокираха пътища, разбиха водопроводната мрежа и, от решаващо значение, издухаха прозорци и покриви.

- Тогава хиляди пожарникари могат да започнат да пожарят, за да причинят интензивно унищожение.

imageПневматичните ремаркета бяха ужасени от мащаба на унищожението, посочен в тази снимка на пресата на по-малка акция

Гомора - с осем дни бомбардиране от RAF и USAF от 24 юли - ще докаже тези теории.

В случая редица обстоятелства увеличават страданието на Хамбург.

Беше горещо лято и градът беше сух. Аварийните екипи бяха заети с пожари от по-ранни нападения в западните квартали.

И RAF имаше тайно оръжие - с кодово име Window.

imageДори извън зоната на огън бури, големи площи на града бяха опустошени

Десетки хиляди ленти от алуминиева хартия бяха изстреляни от самолетите, създавайки снежна буря от отразени радарни сигнали и ефективно заслепяващи страховитите германски защити.

Почти безпрепятствено, в 00:55 ч. Първият от повече от 720 тежко натоварени бомбардировачи пристигна над плътно пакетираните работнически апартаменти в източната част на града.

През следващите няколко часа се добави нова дума към речника на войната - огнена буря (feuersturm).

imageHeussweg, улица в центъра на Хамбург, преди бомбените атентатиimageСъщото мнение в следствие на операция Гомора

Феноменът съвпада с апокалиптичното име на операцията. Нещо, подобно на Божия гняв, беше посетено в града.

Концентрирани, неконтролирани пожари, свързани, за да превърнат части от Хамбург в пещ. Горещият въздух се издигаше в небето, смучейки повече от нивото на улицата.

Вятърът достига скорост до 240 км / ч и температурите достигат най-малко 800 градуса. Дървесината, тъканите и плътта се огънаха. Стъклото избухна, изкривено от метал, каменната облицовка светеше в червено.

Опаковани блокове се превърнаха в черупки в рамките на няколко минути.

Улиците се превърнаха в тунели на крещящи вятърни урагани - един оцелял припомни шум "като стар църковен орган, когато някой играе всички ноти наведнъж".

image Операция Gomorrah времева линия
  • 24-25 юли: Нощно нападение от около 790 бомбардировачи на RAF. Първо използване на прозореца
  • 25 юли: Ден нападение от около 120 американски бомбардировачи
  • 26 юли: Ден нападение от около 50 американски бомбардировачи
  • 27-28 юли: Нощно нападение от около 780 бомбардировачи на RAF. Огнена буря
  • 28 юли: Поръча се евакуация на Хамбург
  • 29-30 юли: Нощно нападение от около 770 бомбардировачи на RAF. Втора огнена буря
  • 2-3 август: Нощно нападение от около 740 бомбардировачи на RAF, които бяха разпръснати от лошо време
image

Вече бяха опънати огъня.

Те се изправяха срещу "огън море", с дрехи и превозни средства, избухнали в пламъци. Една от описаните спасителни усилия е като "хвърляне на капка вода върху горещ камък".

Торнадото, изпълнено с огън, камъни и отломки, засмукваше хора - особено стари и млади - към огъня.

imageМного жители на Хамбург умират заедно, когато са затрупани от топлина или ударени от отломки

Хени Кланк избяга от апартамента си със съпруга и бебето си, само когато завесите се запалиха и таванът започна да се спука.

"В този момент нещо се счупи в един съсед, а в паника го хвана за леглото и излезе.

- Никой от нас не може да го спре. Видяхме го още, но само като жива факла, носена от огневата буря, "летяща във въздуха".

Застреляна в приют, семейството й се изправило пред същия ужасен избор като хиляди други онази нощ: стойте наопаки и рискувайте да бъдете погребани, задушени или дори приготвени, или да се окажете навън.

imageВредите са над всичко, което преди това е било постигнато чрез въздушни бомбардировки

С появата на кислород толкова тънки свещи избледняват, разбивали стена за изба, за да избягат.

Те са изправени пред сцена от края на дните.

Тя каза: "Излязохме ... в гръмотевичен, пламтящ ад. Улиците горяха, дърветата гореха и върховете им бяха наведени от вятъра до улицата.

- Изгорялите коне от бизнеса на Херц минаха покрай нас. Въздухът гореше; просто всичко гори.

Площ от около 10 кв.км - почти еквивалентна на района на Лондон от Кингс Крос до Темза, Хайд парк ъгъла до Лондонската кула - е била изгорена.

И това беше само огнената буря.

Опустошението е било разпространено върху около 12 квадратни километра (31 кв. Км). В разгара на нападението 16 000 жилищни сгради, с фронта от 133 мили (214 километра), приютили близо 450 000 души, бяха пламнали.

Кейт Хофмейстър, която беше видяла хората, които бяха останали на разтопения път, се оказа, че майка й и леля й Ема бяха уловени от горящи дървета.

imageЕдин подслон в Хамбург е възстановен и служи като музей

Тревна банка предлагаше подслон: "Предложих да отхвърлим тази банка ... Отидох и мисля, че се прехвърлих върху някои хора, които все още бяха живи. В този момент загубих леля си.

- Тогава лицето ми, ръцете и краката ми бяха изгорени толкова зле, че можех да действам само с докосване.

На хиляди метра над тях, самолети на RAF бяха развълнувани от успеха на Window и ужасени от силата на нападението.

Артилеристът Дъглас Фрай си спомни: "Брилянтен, по-добър от [по-ранни нападения]. Пожарите бяха невероятно свирепи; не можете да видите черно място сред този огромен лист пламък, който покрива акра и акра.

"Ние не знаехме за пожарната буря - просто знаехме, че целта е била добре осветена, което означаваше добра атака."

imageГолеми части от града бяха сведени до тютюнопушенето

Летателният офицер Тревър Тимерли каза: "Пожарът е невъобразим. Спомням си, че казах на навигатора, който беше зает със своите графики: "За Бога, Смит, иди и виж това. Никога повече няма да видите подобно нещо от него!

- Но Хамбург за пръв път повдигна за мен етиката на бомбардировките.

"Считах, че така наречените цивилни са част от немската военна машина ... единствените, с които сте останали, са децата ... те не са били замесени, така че сте останали с ужасно чувство за тях".

Други авиокомпании съобщават, че са в състояние да усещат топлината, да получат сажди над самолетите си и дори миризмата на печена плът.

imageНай-тежко засегнатите райони бяха запечатани, а оцелелите се преселиха в цялата страна

Операцията Гомора се завтече до 3 август 1943 г. и включваше шест големи нападения. Оценките на мъртвите варират между 34 000 и 43 000 души.

Докладите показват, че са унищожени 580 промишлени предприятия, 2 632 предприятия, 379 офис сгради, 24 болници, 277 училища и 257 правителствени или нацистки партийни сгради.

Някъде над половината от всички домове в града бяха унищожени. Един милион от населението от 1,7 милиона души избяга.

Кейт Хофмайстер изгуби леля си, баща си и двама чичовци, но по-късно откри, че е в същата болница като майка си.

Хени Кланк и нейното семейство избягаха в лодка, пълна с травмирани жени и деца, и последно зърна града, покрит с дим "сякаш да скрие ужаса".

imageУнищожаването беше картографирано в черно, докато бяха направени и въздушни снимки (показаната по-долу област съвпада с червената кутия)image

Но с всички разходи, какъв е ефектът върху военните усилия на нацистка Германия?

Д-р Малте Тиесен, професор по съвременна европейска история, казва: "Новината за атаките се развиваше като горски пожар. Слуховете за въстания правеха обиколките, страхът и паниката изпълниха други градове, които се видяха на следващия списък.

"Такива страхове се усещаха на върха, като нацисткият пропаганден министър Джоузеф Гьобелс пише в дневника си за" Дамоклевия меч, надвиснал над Германия ".

imageВисокочестотната кула за контрол в Синерстън все още гледа към пистите, използвани в Гомора

Д-р Тиесен казва, че Хамбург е "парализиран" месеци след атаките.

"Въпреки че в началото на 1944 г. много от оръжейните фабрики и рафинерии отново бяха в действие, деморализирането и унищожаването останаха дългосрочен проблем, който също отслаби военното производство.

"И исканията за защита на домашния фронт имаха практическо въздействие, отклонявайки се от бойните полета и психологическо въздействие, като повдигаха въпроси на фронтовете, се случваха с близките вкъщи", казва той.

Харис беше триумфално. Вестници и вестници твърдят, че "Хамбург е разбил!" И заклеймил 40 000 смъртни случая.

imageЦърквата "Свети Никола", която е изкормена в нападението, сега разполага с музей на починалите

Г-н Лоу казва: "За Харис това показа, че самото бомбардиране може да сложи край на войната и той преследва тази идея.

"Той продължи политиката да се опитва да унищожи градовете, през Берлин и Дрезден и десетки други до края на войната, въпреки нарастващите доказателства, че постигането на конкретни цели е възможно и по-ефективно".

Но Хамбург се оказа трудно да повтори. Подобрените защити и по-големи разстояния направиха бомбардировъчната кампания скъпоструваща. Дори унищожителните набези като Дрезден, в последните дни на войната, видяха по-малко убити хора.

Голяма част от Хамбург не е била възстановена от десетилетия и, макар и частично запазена, църквата "Св. Никола" била оставена като черупка.

В избата на тази изкормена сграда - която накратко е най-високата кула в света - е построен музей за огневата буря и където годишнината от операцията се отбелязва с изложба.

Виктор Бауенс, една от стотиците затворници в концентрационния лагер, принудени да помогнат да се изчистят телата и бомбите от руините на Хамбург, пише по-късно мащабът на унищожението дори и затворниците.

"Когато слушахме онези ужасни истории, вече не се разведомявахме, както направихме по време на самолета.

"Бяхме трезви мислене за драмата на майките, търсещи децата си, и обратно. Каква е проклетата война.




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39900190
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31037
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930