Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2018 21:53 - Дворецът на Диоклециан
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2646 Коментари: 3 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Диоклециан, който бил Римски император от 284 до 305, споделил в 293 властта си с Максимилиан. Той разделил империята на четири области и назначил двама цезари – Галерий и Констанций І Хлор. Като илириец по произход запазил за себе си римските владения на Балканите и в Мала Азия. През 295 започнал да строи дворец на 6.5 km от родното му място Салона (Salonae), днес хърватският Солин. Строежът завършил през 305. Той се отказал доброволно от властта, като прекарал последните години от живота си до 311 в своя дворец. Това е най-добре запазения дворец от римско време. Именно около двореца през вековете израснал днешния град Сплит. Сега той заема голяма част от историческия център на Сплит, който заедно с двореца е включен през 1979 в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. След смъртта на Диоклециан дворецът продължил да изпълнява функции на официална местна резиденция в провинция Далмация. Дворецът бил наистина грандиозен обект. Имал правоъгълна форма и заемал площ от 3 хектара. Архитектурният му план приличал на лагер на римски легион. Имал здрави стени, дебели 2.5 m и високи от 15 до 20 m. Бил охраняван от 15 отбранителни кули, от които са се запазили три. Снабдявал се с вода от специално изграден акведукт. Във вътрешния двор под прав ъгъл се пресичали две главни улици. Южната фасада имала колонада и изглед към морето. Там били покоите на императора. В двореца имало зала за приеми, храмове на Юпитер, Кибела и Венера и мавзолей за императора и семейството му. Мавзолеят оцелял, но бил превърнат в католическа църква, а храмът на Юпитер станал баптистерий. Дворецът имал четири порти: златна, сребърна, бронзова и желязна. Вътрешният двор (перистилът) също бил украсен с величествени колони, а впоследствие бил превърнат в градски площад. Мавзолеят бил в югоизточния край на двореца, а днес е част от катедралата Св. Домниус. Дворецът бил построен с тухли и варовик. Мраморът бил докаран от Мармара. Гранитът за колоните и статуите на дванадесет сфинкса били от Асуан в Египет. В центъра на мавзолея били положени саркофазите на Диоклециан и близките му, но през VІІ век били унищожени заради неговите гонения  на християни. Зад стените на укрепения огромен дворец се укривали жителите на Салона, които търсели защита от варварите. С времето около двореца и в неговите граници израснал цял нов град. През вековете били извършени доста значителни преустройства на дворцовия комплекс. Преоткрил го британският архитект Робърт Адам, който изследвал двореца и през 1764 публикувал неговото подробно описание.

image

image

image

image

image

image



Гласувай:
17


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - laval,
09.05.2018 22:02
Диоклециан - един мъдър владетел. Оттеглил се от властта за да отглежда зеле.
цитирай
2. laval - Подходящ дворец
09.05.2018 22:57
за занимания със зарзават. И аз бих се оттеглил в такъв при пенсионирането си ... :)
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравейте!
10.05.2018 14:08
kvg55 написа:
Диоклециан - един мъдър владетел. Оттеглил се от властта за да отглежда зеле.


Да, когато неразбориите в империята минали границата на допустимото ,били призовани, той и Максимиан, да поемат властта отново
максимиан бил склонен но Диоклециан отказал категорично с думите-Ако видите какво зеле отглеждам в градината си, ще разберете ,защо не искам!

Хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100731
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21962