Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2017 22:51 - ФЕРДИНАНД ИЗВЪН ПОЛИТИКАТА И УПРАВЛЕНИЕТО. Няколко случки, които разкриват неговия характер и неговата същност
Автор: 1997 Категория: История   
Прочетен: 1436 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дума 22. Септември 2017 , брой: 186 Доц. Йордан Василев, д-р по история
Немският принц Фердинанд Сакс Кобургготски идва в България преди 130 г. (през 1887 г.), за да бъде коронясан за княз на страната. Доста се знае и е писано за княза, впоследствие станал цар, но за човека Фердинанд е известно сравнително малко. Затова разказваме няколко случки, които разкриват неговия характер и неговата същност.

Прозвищата на Кобурга
През 1893 г. Фердинанд се оженва за Мария Луиза - дъщеря на пармския дук, който има кралско потекло. Завежда я в София, в двореца - той усилено се преустроява, защото Фердинанд не е доволен от завареното от неговия предшественик княз Батенберг. Съгласно Берлинския договор той е васален княз на султана и затова няма право да носи корона, а само специално изработен за него калпак с украшения. За княгинята обаче в договора няма никакви разпоредби, затова Фердинанд поръчва да изработят за нея малка корона, с която тя се венчава.
Направената по време на сватбата снимка се оказва несполучлива, затова Фердинанд поръчва на известния австрийски фотограф Шойзел да го снима с княгинята. Това става в един от още не съвсем довършените салони на двореца. На нея Фердинанд е седнал, а княгинята е права. Шойзел изказва мнение, че според европейската етикеция би трябвало да е обратното. Той прави 8 снимки на австро-унгарския император Франц Йосиф със съпругата му и на всяка от тях императорът е прав, а императрицата - седнала. А това, което иска Фердинанд, според него, е по турски маниер.
Князът обаче настоява на своето. Когато приближените му узнават за случилото се и виждат снимката, се разнася мълвата, че европеецът Фердинанд тайно се е потурчил. Още повече, че снимката е направена в салон, подът на който е застлан с килим, подарен на княза от великия везир на Турция.
Но това е само малък инцидент, който всички скоро забравят. Впоследствие обаче се случва и друго. Княгинята започва да ражда на всеки две години - през 1894 г. - Борис, през 1896 г. - Кирил, през 1898 г. - Евдокия, през 1900 г. - Надежда, като при последното раждане получава усложнения и умира. Дори българските селянки не забременяват и раждат толкова често, а това е характерно за циганския и турския етнос.
Тогава един от най-доверените хора на Фердинанд - Димитър Станчов, изказва мнение, че Фердинанд третира съпругата си като ханъма от харема. Поради перманентната си бременност княгинята не може да изпълнява пълноценно функциите си на първа дама, което намалява престижа на княжеския двор. На една среща във Военния клуб с първия произведен в Третото българско царство генерал - Сава Муткуров, той казва на Фердинанд, че сериозно се безпокои от поведението на княза като мъж и глава на семейство.
"Той е забравил всичко европейско, не е научил нищо от съвременното българско и се държи като турчин", споделя генералът със свои колеги.
Това мнение се поддържа и от Димитър Станчов, който към предишното му прозвище "Лисицата" прибавя и новото - "Турчина". А "Лисицата" са го наричали, защото е умеел да се измъква от конфузни ситуации. Така например, когато Фердинанд посещава Истанбул и се среща със султана, му подарява православна икона на св. Николай, който се смята за покровител на моряците.
Султанът първоначално смята като обида даряването му с православна икона, но Фердинанд успява да го убеди, че този дар е знак, че България няма претенции към турските владения в Беломорска Тракия и той награждава Фердинанд с най-високия турски орден "Меджидие". До края на властването си през 1918 г. обаче Фердинанд освен с другите си гафове и крупни политически грешки остава в съзнанието на сънародниците ни с неколкото си прякора - "Лисицата", "Турчина", "Двуфазния" (заради двойната му сексуална ориентация, смята се, че той му е даден от Стефан Стамболов), "Ферко Тапийски" (заради това, че много обичал да му подаряват общински имоти и то с тапии).

Баба Клементина вещае беди
Фердинанд не изпитва особено силни синовни чуства към майка си - принцеса Клементина, но привидно я уважава и й осигурява достатъчно средства за охолен живот. Когато става княз на България, тя често и продължително му гостува, а той се грижи нищо да не й липсва. Специално за нея обзавежда апартамент в двореца, тя има придворни дами, адютант и няколко лични прислужници. В нейно отсъствие обаче Фердинанд я нарича бабишкер, глуха кучка (на 60-годишна възраст тя почти оглушава) и с още други нелицеприятни прозвища. Когато се оплаква на сина си от своите болести, той й препоръчва да яде по-малко и да ходи пеша до Овча купел, където да пие минерална вода и да се къпе в нея.
Клементина не му остава длъжна и на свой ред го нарича парвеню и подагреник нещастен (той наистина е болен от подагра). Майка му е против женитбата му с Мария Луиза, защото смята аристократическия й ранг за нисък и недостатъчен, за да стане коронована владетелка. Въпреки това Фердинанд се жени за нея и на осмия месец след сватбата им се ражда син. Клементина твърди, че това е лошо предзнаменование. Тя се занимава с окултизъм и според неговите канони синовете на монарх, родени през осмия месец, го наследяват преждевременно, т. е. преди той да е починал. Затова, когато се ражда вторият му син - Кирил, вече в деветия месец, баба Клементина съветва Фердинанд него да определи като престолонаследник. Тогава ще има дълго царуване. (Тя му предсказва, че след 10 г. ще стане цар).
Фердинанд обаче смята тези вещания за небивалици. Той е силно привързан към първородния си син, когото вече е обявил за официален престолонаследник и княз Търновски. Единственото му разочарование е, че не успява да го покръсти в католическа вяра. Когато през 1918 г. Фердинанд пита Борис как би постъпил в създалата се изключително сложна за България ситуация, синът отговаря, че който е надробил попарата, той трябва да я куса.
Фердинанд му казва, че е глупак и нищо не разбира от политика. Оттогава отношенията им окончателно охладняват. Затова, когато след няколко месеца му се налага да абдикира, Фердинанд си спомня вещанията на майка си и се опитва да остави след себе си на престола княз Кирил, но това не му се отдава, което вече напълно оформя разрива между Фердинанд и Борис, и новият цар не позволява на предишния по никакъв повод не само да се завърне в България, но дори и да я посети. Бащата цар обаче надживява сина цар с пет години.

Как от капитан се става полковник

Макар и двуполюсен в сексуално отношение, Фердинанд не пропуска всяка възможност да влезе в интимни връзки с хубавите жени в княжеството. Безспорно една от първите красавици по това време е съпругата на капитан Рачо Петров - Султана. Веднъж той я кани в резиденция Врана, като през това време съпругът й е на учение в Сливница. Негови колеги обаче му съобщават, че съпругата му е на тайна среща с княза. Капитан Петров яхва коня си и след усилена езда пристига в резиденцията. Стига до салона, в който са Фердинанд и Султана и чука със сабята си по вратата.
- Кой чука? - пита князът.
Отговорът е:
- Капитан Рачо Петров.
Следва ответът:
- Майор Петров, свободен сте!
След малко обаче пак се чука и князът пита:
- Кой чука?
- Майор Рачо Петров.
- Подполковник Петров, свободен сте!
Но ситуацията се потретва. На вратата отново се чука. На въпроса кой чука, следва отговорът:
- Подполковник Рачо Петров.
И тогава чува княжеския ответ:
- Полковник Петров, свободен сте!
Така за по-малко от половин час Рачо Петров от капитан става полковник...

 



Гласувай:
2



1. 1997 - Аз зная тази случка с него
23.09.2017 01:31
След инспекция на Държавните железници му представят доклада, в който фигурира и констатацията:
"В котлите няма котлен камък" На това монархът поставил резолюция "Да се достави!"
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3033517
Постинги: 3517
Коментари: 2405
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031